247-round action2 family bed blokken calendar chevron-right-blue cup daynight zon-maan EnvelopeSimple euro facebook family family Combined Shape flipflops gaming gift-together geef-samen kado group group vrijwilliger hands heart hearts-2 bike run home-walk Fill 1 houses huiskamer map Path nachtzoen open %% projects Download QR-code rolstoel Fill 1 Combined Shape siblings Combined Shape sofa star star teddy time time train twitter Combined Shape washing-machine whatsapp youtube

Deel dit verhaal

"We maken er een groot feest van"

Twee families bundelen krachten

Linda en Mariëlle verbleven na de geboorte van hun zoons allebei in een Ronald McDonald Huis, iets wat ze niet van elkaar weten. “We sporten in hetzelfde klasje, maar kenden elkaar eigenlijk niet”, vertelt Linda. Toch bundelen de moeders in juni hun krachten tijdens HomeSport Events.

Moeders Linda en Mariëlle komen uit hetzelfde dorp, sporten in hetzelfde sportklasje én verbleven allebei in een Ronald McDonald Huis. Dat ze zoveel met elkaar gemeen hebben komt aan het licht als Linda een oproep doet om mee te doen aan HomeSport Events. “Ik kreeg een flyer bij het magazine [t]Huis en dacht: zo kan ik iets terugdoen voor het Huis én fit worden”, vertelt Linda met een lach. “Om genoeg teamleden te verzamelen besloot ik een oproepje te doen in ons sportklasje. Toevallig was Mariëlle die dag aanwezig.” En zij hoefde niet lang na te denken: “Ik dacht gelijk: dat is leuk, daar moet ik aan meedoen!”, vertelt Mariëlle vol enthousiasme.

Linda en haar gezin

Twee families, twee verhalen

Linda: “Onze zoon Pim (1) is geboren met een gastroschisis, een niet-gesloten buikwand. Dat betekent dat zijn darmen buiten zijn buik zaten. Dat wisten we met 13 weken zwangerschap al, dus we waren voorbereid.” Toch beleeft het gezin na de geboorte van Pim spannende weken. “Het kon alle kanten op gaan. Zo ging het een tijdje heel slecht met hem. Ronald McDonald Huis Utrecht was toen echt een uitkomst: binnen no-time stond ik aan zijn bed en ik hoefde hem niet achter te laten.” In totaal verblijven Linda en haar man zeven weken in Ronald McDonald Huis Utrecht.

Mariëlle en Daan met gezin

Mariëlle haar ervaring met een Ronald McDonald Huis gaat negen jaar terug. “Daan (9) kwam als gezonde baby ter wereld”, vertelt ze. “We moesten wel een nachtje in het ziekenhuis blijven.” Als de verpleging de volgende ochtend bij Daan komt kijken, ziet hij grauw. Alle alarmbellen gaan rinkelen. “Hij bleek een aanhoudende epileptische aanval te hebben en werd direct overgebracht naar de NICU in het Isala Ziekenhuis. Daar heeft hij 1,5 week gelegen, en in die tijd verbleven wij in Ronald McDonald Huis Zwolle.”

Zowel met Pim als Daan gaat het inmiddels goed. De vrolijke druktemaker Pim moet af en toe alleen nog voor controle naar het ziekenhuis. Ook Daan is een vrolijke, ondernemende jongen, maar de epileptische aanval na zijn geboorte bleef niet zonder gevolgen. Mariëlle: “Uit een MRI-scan bleek dat Daan een hersenbeschadiging, Cerebrale Parese, heeft opgelopen door een zuurstoftekort. Ook heeft hij nog steeds moeilijk behandelbare epilepsie en functioneert hij mentaal op het niveau van een kind van twee.”

Krachten bundelen

Na de oproep van Linda besluiten de dames hun krachten te bundelen tijdens HomeSport Events. Samen doen ze iets terug voor de Huizen waarin ze verbleven, omdat ze andere families met een ziek kind ook zo’n warme plek gunnen. Linda: “Het was zo voor elkaar om een team samen te stellen. Toen ik mijn oproep deed gingen de handen al omhoog, en nog geen week later waren we compleet.”

Teamfoto Pim & Daan Biddinghuizen HomeSport Events

Sinds het team staat ingeschreven gaat de donatieteller als een speer, iets wat ze niet hadden verwacht. “Ik keek best op tegen het binnenhalen van het streefbedrag. € 7.000 is veel geld”, aldus Mariëlle. Die angst bleek onterecht: een maand nadat het team aan het avontuur begon, was het streefbedrag al binnen. “En dat komt alleen nog maar door donaties van bekenden. Door het rondsturen van een Tikkie of een link naar het donatieformulier delen op social media. Het gaat echt super goed en makkelijker dan gedacht.” De steun komt zelfs uit onverwachte hoek. “Ik krijg mooie donaties van personen die ik al jaren niet heb gesproken. Mensen zijn guller dan je denkt. Ik vind het bijzonder om te zien hoe verbindend mijn deelname aan HomeSport Events is.” Mariëlle: “Het is mooi om te zien dat de tijd en energie die je erin steekt wordt beloond met een oplopende donatieteller. Dat geeft mij nu al zoveel energie.”

“Het is eigenlijk gewoon een festival”

Momenteel wordt druk getraind door de dames van ‘Pim & Daan Biddinghuizen’. ”Iedereen is ermee bezig, het trainen gaat gestaag door. Het gaat ons sowieso lukken om de 240 kilometer af te leggen in juni”, aldus Linda. Wat het trainen makkelijker maakt, is dat ze allemaal hetzelfde doel hebben. “Je traint echt ergens naartoe. Je doet het ergens voor, wat zorgt voor de juiste drive. Dat maakt het trainen makkelijker.”

Ze kijken volop uit naar het weekend van 24 en 25 juni. “Samen plezier maken, daar kijk ik het meeste naar uit. Het geeft me een kick om dit met z’n allen te doen”, vertelt Mariëlle uitgelaten. Linda: “Bovendien is HomeSport Events gewoon een festival, als ik Sanne van Team Juliëtte, een ervaren HomeRunner, mag geloven. We maken er een groot van feest van.”

 

Naar team Pim & Daan Biddinghuizen

Doe ook mee aan HomeSport Events

Help als vrijwilliger